Τεστ Παπανικολάου

Posted by: kamvas.drboutzikou Comments: 0

Το Τεστ Παπανικολάου (Τεστ ΠΑΠ)

Το τεστ ΠΑΠ είναι από τις πιο βασικότερες εξετάσεις που κάθε γυναίκα πρέπει να περιλαμβάνει στον ετήσιο προληπτικό γυναικολογικό έλεγχό της. Πρόκειται για μια απλή, ανώδυνη, γρήγορη και με χαμηλό κόστος εξέταση και στόχο την ανίχνευση δυσπλασιών και προκαρκινικών καταστάσεων αλλά και στον εντοπισμό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται το τεστ ΠΑΠ;

Η πρώτη φορά που πρέπει να κάνει η γυναίκα το τεστ ΠΑΠ είναι 8 με 12 μήνες μετά την πρώτη σεξουαλική δραστηριότητα. Στη συνέχεια πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, και για όσο η γυναίκα είναι σεξουαλικά ενεργή, στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται. Ωστόσο, για τις γυναίκες που είναι υπερήλικες (65 ετών και άνω) ή δεν έχουν σεξουαλικές επαφές το τεστ ΠΑΠ δεν θεωρείται απαραίτητο.

Τι δείχνει το τεστ ΠΑΠ;

Εκτός από την ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με το τεστ ΠΑΠ μπορεί να εντοπιστούν ιογενείς λοιμώξεις, ο ιός HPV (κονδυλώματα) και άλλα κολπικά μικρόβια.

Πέρα από κακοήθεις και προκακοήθεις αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, οι οποίες προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου, ο κυτταρολόγος κατά την εξέταση των κυττάρων μπορεί να εντοπίσει και άλλες, τοπικές καταστάσεις. Οι ιογενείς λοιμώξεις, ο απλός έρπης και τα κονδυλώματα, οι μύκητες και άλλα κολπικά μικρόβια και φλεγμονές (τραχηλίτιδα, κολπίτιδα) ανιχνεύονται επίσης στο τεστ.

Πριν από την εξέταση

Η καλύτερη χρονική στιγμή να γίνει το τεστ ΠΑΠ είναι στα μέσα του κύκλου. Για παράδειγμα σε ένα φυσιολογικό κύκλο 28 ημερών, η 14η ημέρα είναι η καταλληλότερη.

Το τεστ ΠΑΠ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη φάση της εμμηνορρυσίας, δηλαδή όταν η γυναίκα έχει περίοδο. Επίσης, είναι σημαντικό να τηρείται διήμερη ή τριήμερη αποχή από σεξουαλική επαφή, καθώς μπορεί να αλλοιωθούν τα κύτταρα ή μπορεί να προκληθούν μικροτραυματισμοί από την σεξουαλική επαφή και να μην μπορέσουμε να έχουμε αντικειμενική εικόνα της περιοχής.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση ταμπόν ή ενδοκολπικών αλοιφών για 48 ώρες πριν από την εξέταση, αλλά και η κολπική πλύση για τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την εξέταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *