Πώς μπορούμε να αυξήσουμε με φυσικό τρόπο τον αριθμό των αιμοπεταλίων μας;

Posted by: user Comments: 0

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος που συμμετέχουν στη διαδικασία της πήξης, αποτρέποντας τις αιμορραγίες. Παράγονται στον σπλήνα και έχουν μικρή διάρκεια ζωής, από 7 ως 10 μέρες.

Θρομβοπενία ονομάζεται η ελάττωση του αριθμού των αιμοπεταλίων στο αίμα (κάτω από 150.000/μικρόλιτρο). Σε ήπιες μορφές συνήθως δεν εμφανίζονται συμπτώματα και η διάγνωση τίθεται από τον εργαστηριακό έλεγχο.

🔹Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν θρομβοπενία μεταξύ των οποίων ιογενείς λοιμώξεις, διαταραχές του μυελού των οστών, φάρμακα, αυτοάνοσα νοσήματα αλλά ακόμα και η εγκυμοσύνη ή το γήρας

🔹Η θεραπεία της θρομβοπενίας εξαρτάται από την σοβαρότητα της και την υποκείμενη αιτία.

Μερικές βιταμίνες που μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των αιμοπεταλίων είναι:

1 Φυλλικό οξύ: είναι απαραίτητο για την υγεία των κυττάρων. Οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 400 mcg ημερησίως, ενώ στην εγκυμοσύνη οι ανάγκες αυξάνουν και φτάνουν τα 600 mcg ημερησίως. Τρόφιμα που περιλαμβάνουν φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα όσπρια, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο και τα αυγά.

2 Βιταμίνη Β12: είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και των αιμοπεταλίων. Τη βρίσκουμε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως τα αυγά, το μοσχαρίσιο κρέας και σε ψάρια όπως ο σολομός και τα στρείδια.

3 Βιταμίνη C: παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ είναι απαραίτητη και για την απορρόφηση του σιδήρου. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι πιπεριές, οι φράουλες, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια.

4 Βιταμίνη D: είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων του μυελού των οστών που παράγουν αιμοπετάλια. Εκτός από την ηλιακή ακτινοβολία που βοηθά στη σύνθεση της, μερικές τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί και ο κρόκος του αυγού.

5 Σίδηρος: είναι απαραίτητος προκειμένου να διατηρείται φυσιολογικός ο αριθμός τόσο των ερυθρών αιμοσφαιρίων όσο και των αιμοπεταλίων. Τροφές που περιέχουν σίδηρο είναι τα οστρακοειδή, το σπανάκι, το συκώτι, τα όσπρια (φακές, φασόλια κλπ), το κόκκινο κρέας αλλά και η μαύρη σοκολάτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *