Οδηγίες διατροφής σε ασθενείς με αυξημένο ουρικό οξύ

Posted by: user Comments: 0

Η δίαιτα για την Υπερουριχαιμία (δηλαδή για το αυξημένο Ουρικό Οξύ στο αίμα) αποσκοπεί στο περιορισμό ορισμένων τροφίμων που ανεβάζουν τα επίπεδα ουρικού οξέως.
(Προσοχή: αυτές οι οδηγίες ΔΕΝ προτείνονται για όσους πάσχουν ταυτόχρονα από αυξημένη χοληστερίνη , σακχαρώδη διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο.)

Γενικές συστάσεις
• Μείωση σωματικού βάρους, όταν υπάρχει παχυσαρκία.
• Περιορισμό των αλκοολούχων ποτών, ιδιαίτερα της μπύρας
• Μικρά και συχνά γεύματα.
• Αυξημένη κατανάλωση νερού και γενικότερα υγρών (αφεψήματα, χυμοί φρούτων).
• Ισορροπημένη διατροφή, επαρκής σε θερμίδες και σε θρεπτικά συστατικά.
• Αύξηση κατανάλωσης υδατανθράκων και μείωση της κατανάλωσης λίπους.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται:
• Μπύρα, Μαγιά, Γάλα σόγιας. Εντόσθια.
• Θαλασσινά ( χταπόδι, αυγά ψαριών, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί, μύδια, χτένια, πέστροφα, γαύρος, τόνος).
• Κιμάς κρέατος. Χήνα, πάπια. Ζωμοί κρεάτων, πουλερικών, ψαριών και εκχυλίσματα αυτών ( σάλτσες, κύβοι).
Τρόφιμα για περιστασιακή κατανάλωση.
• Κρέας , πουλερικά, άπαχα ψάρια, οστρακοειδή.
• Φασόλια, φακές, αρακάς, σπανάκι, μανιτάρια, σπαράγγια.
• Επιτρέπεται η κατανάλωση 60-90gr κρέατος – ψαριού ή ½ φλυτζάνι λαχανικών και οσπρίων την ημέρα, ανάλογα με την περίπτωση.
Τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά
• Άσπρο ψωμί, δημητριακά, και τα προϊόντα τους (κέικ, μπισκότα).
• Μακαρόνια, ρύζι. Γάλα, γιαούρτι, τυρί. Αυγά.
• Φρούτα. Λαχανικά ( εκτός από αυτά που αναφέρονται πιο πάνω).
• Ελαιόλαδο και άλλα Έλαια, βούτυρο, μαργαρίνη, ελιές
• Καφές, αναψυκτικά, τσάι, κακάο. Σοκολάτα, ζάχαρη, γλυκά, μέλι. Αλάτι, ξύδι, πίκλες. ποπ κόρν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *