Διατροφή και Διάρροια

Posted by: user Comments: 0

  1. Καταναλώστε ελαφριά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε μικρές μερίδες και αρκετά συχνά. Έτσι δεν θα «υπερφορτώσετε» το έντερό σας.
  2. Προτιμήστε το άπαχο κρέας. Σίγουρα οι μπριζόλες, τα τηγανιτά και τα λιπαρά κρέατα είναι δελεαστικά, όμως καλύτερα να τα αποφεύγετε καθώς προκαλούν υπερδιέγερση στο έντερο και τη χολή.
  3. Επιλέξτε ζυμαρικά και ψωμί χωρίς πολλές φυτικές ίνες, δηλαδή λευκού χρώματος.
  4. Τα φρούτα είναι μία καλή και ασφαλής επιλογή καθώς είναι αρκετά εύπεπτα. Προτιμήστε τα μήλα, τις μπανάνες και τα αχλάδια καθώς δεν είναι όξινα.
  5. Καταναλώστε άφθονο νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κατά την διάρκεια της διάρροιας είναι η αφυδάτωση, καθώς μπορεί να εξασθενίσει τον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να γίνεται επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με υγρά που δεν περιέχουν καφεΐνη.
  6. Καταναλώστε άφθονα λαχανικά χωρίς πολλές φυτικές ίνες όπως το κολοκύθι και το καρότο.
  7. Μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα πατάτα σε διάφορες μορφές (π.χ βραστή ή σε μορφή πουρέ).
  8. Αν αντιμετωπίζετε μεγάλο αριθμό κενώσεων και προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση, καταναλώστε μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού καθώς αυτό θα τονώσει τους ηλεκτρολύτες σας.

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΡΡΟΙΑ

  • Αλκοολούχα ποτά
  • Συσκευασμένα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι (π.χ. πατατάκια)
  • Ροφήματα με καφεΐνη π.χ. τσάι, καφές
  • Λιπαρά κρέατα και τρόφιμα όπως το μπέικον και η κρέμα γάλακτος
  • Γλυκαντικές ουσίες όπως η σορβιτόλη που περιλαμβάνονται συνήθως στις τσίχλες, τα αναψυκτικά και τα γλυκά)
  • Τρόφιμα που προκαλούν πολλά αέρια ή πρήξιμο στο στομάχι (όπως λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι)

Αν διαπιστώσετε ότι η διάρροια διαρκεί πάνω από 2 ημέρες, αν έχετε σημάδια αφυδάτωσης ή αν δείτε αίμα στα κόπρανα, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *